فهرست مطالب

رسوب شناسی کاربردی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

نشریه رسوب شناسی کاربردی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آرمین زروانی، محمدحسین آدابی، احسان ده یادگاری، امیرحسین قدرتی* صفحات 1-12

    سازند پابده به عنوان سنگ منشا، دارای توان مخزنی است و به علت قرارگیری آن در بین دو مخزن آسماری و بنگستان حایز اهمیت بسیاری است. در این پژوهش سازند پابده (با سن پالیوسن-الیگوسن) به منظور تعیین خصوصیات ژیوشیمی رسوبی و آلی سازند پابده در برش تاقدیس منگشت واقع در شمال غرب زون ایذه به ضخامت 797.2 متر مورد مطالعه قرار گرفته است. به منظور انجام مطالعات ژیوشیمی رسوبی، تعداد 40 نمونه میکریتی انتخاب گردید و پس از پودر کردن نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی (AAS) مورد آنالیز عنصری قرار گرفتند. همچنین به منظور انجام مطالعات ژیوشیمی آلی، 26 نمونه انتخاب و با دستگاه راک اول 6 مورد برسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیز ژیوشیمی رسوبی و ترسیم داده های به دست آمده در نمودارهای مربوطه نظیر نسبت استرانسیوم به سدیم، نشان می دهند که نمونه های سازند پابده در این برش دارای ترکیب کانی شناسی اولیه آراگونیتی می باشند. بر اساس مقادیر نسبت استرانسیوم به کلسیم و همچنین نسبت استرانسیوم به منیزیم، تحت تاثیر یک سیستم دیاژنتیکی بسته تا باز به ترتیب با نسبت تبادل آب به سنگ کم تا بالا قرار گرفته است. نتایج حاصل از پیرولیز داده های راک اول 6، بیانگر آن است که نمونه های آنالیز شده فاقد پتانسیل زایش هیدروکربن بوده در حالی که تغییرات این داده ها در مرزهای پایین و بالای سازند پابده و نیز مرز پالیوسن-ایوسن بخوبی قابل شناسایی بوده و می توان از آن ها در جهت کمک به تفسیر محیط رسوبی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سازند پابده، ژئوشیمی، راک اول، سنگ منشا
  • المیرا عباسپور، حمزه مهرابی*، حسین رحیم پور بناب، اکبر زمان نژاد صفحات 13-34

    سازند ایلام یکی از سازندهای مخزنی مهم در حوضه زاگرس به شمار می رود. مطالعات رسوب شناسی و ارزیابی پتروفیزیکی با هدف بازسازی تاریخچه رسوبگذاری، تحولات دیاژنزی و ایجاد یک چارچوب سکانسی و در نهایت، ارزیابی کیفیت مخزنی این سازند در یکی از میادین نفتی ناحیه لرستان انجام گرفته است. مطالعات رخساره ای منجر به شناسایی 4 ریز رخساره رسوبی گردید. این مجموعه رخساره ای حاکی از ته نشست سازند ایلام در بخش های بیرونی و حوضه ای پلاتفرم کربناته می باشد. فرآیندهای دیاژنزی مهم در این سازند شامل فشردگی (فیزیکی و شیمیایی)، سیمانی شدن، انحلال در مقیاس میکروسکوپی، جانشینی و کانی زایی درجا (پیریتی شدن، فسفاتی شدن، گلوکونیتی شدن) و شکستگی می باشند. انواع حفرات موجود در این سازند شامل حفرات اولیه (بین دانه ای و درون دانه ای) و با فراوانی بیشتر، حفرات ثانویه (حفره ای، قالبی و شکستگی) می باشند. دو سکانس رسوبی در سازند ایلام شناسایی گردیده و با نواحی مجاور تطابق داده شده است. تعداد 5 رخساره الکتریکی و 6 زون مخزنی در سازند ایلام تفکیک گردیده و ویژگی های زمین شناسی آن ها در چارچوب سکانس مورد بحث قرار گرفته است. در یک نگاه کلی، کیفیت مخزنی سازند ایلام در نیمه بالایی خود (سکانس رسوبی شماره 2) بیشتر از بخش پایینی است که دلیل اصلی آن غلبه رخساره های دانه غالب تر در این بخش به همراه اثراتی از انحلال های ثانویه در مقیاس میکروسکوپی است که منجر به ایجاد تخلخل های قالبی و حفره ای در رخساره های سازند ایلام گردیده است.

    کلیدواژگان: سازند ایلام، کیفیت مخزنی، رخساره الکتریکی، زون مخزنی، لرستان
  • مرجان یعقوبی، عادل نجف زاده، افشین زهدی*، رحیم مهاری، فاضل خالقی صفحات 35-53

    سازند الیکا در برش زال واقع در جنوب جلفا شامل دو بخش سنگ آهکی و دولومیتی است. این سازند با ضخامتی در حدود 377 متر از 9 واحد مختلف رسوبی تشکیل شده است که دو واحد انتهایی آن با ضخامتی در حدود 78 متر دولومیتی است. تبدیل بخش سنگ آهکی به دولومیتی های ضخیم لایه به صورت تدریجی بوده و با حضور واحد سنگ آهک دولومیتی متوسط لایه مشخص می گردد. مطالعات پتروگرافی و آنالیز عنصری بخش دولومیتی این سازند نشان می دهد که دولومیت های این منطقه اکثرا از نوع اول و دولومیکرایت می باشند. بلورهای دولومیت توسط سیالات دریایی در طی تدفین کم عمق و در شرایط نسبتا احیایی شکل گرفته اند و در طی فرآیند دولومیتی شدن ترکیب این سیالات تغییر نکرده است. نتایج حاصل از آنالیز XRD در نمونه های مختلف دولومیتی سازند الیکا حاکی از آن است که اغلب دولومیت های مورد مطالعه نزدیک به حالت استوکیومتریک بوده و مقدار مول درصد MgCO3 آنها بین 7/46 تا 4/50 درصد است. توالی دولومیتی شده سازند الیکا با توجه به اندازه ریز بلورهای دولومیت، حضور ذرات کوارتز در حد سیلت و نوارهای استروماتولیت احتمالا در یک محیط دریایی کم عمق (سوپراتایدال تا اینتر تایدال) با شوری و تبخیر بالا نهشته شده است. حضور ااییدهای شعاعی و بافت های اولیه رسوبی به صورت لامیناسیون، مقادیر پایین Fe و Mn و همچنین مقادیر بالای Sr و Na تاییدی بر شرایط فوق است. میزان بالای سدیم در این دولومیت ها احتمالا می تواند ناشی از وجود کانی های رسی بوده که حضور آنها توسط مطالعات SEM و XRD تایید شده است.

    کلیدواژگان: سازند الیکا، تریاس، استوکیومتری، تدفین کم عمق، جلفا
  • کبری میربیک سبزواری*، مصطفی صداقت نیا صفحات 54-71

    سازند شهبازان با سن ایوسن در حوضه ی لرستان گسترش وسیعی دارد. در برش مورد مطالعه، این سازند با 62 متر ضخامت به صورت هم شیب بر روی سازند کشکان و به صورت ناپیوسته در زیر سازند آسماری واقع شده است. لیتولوژی سازند شهبازان در منطقه مورد مطالعه، شامل سنگ های کربناته دولومیتی می باشد. به منظور مطالعات ریز رخساره ای، تعداد 60 نمونه از این برش جمع آوری شد و از بین آن ها تعداد 20 نمونه جهت آنالیز عنصری انتخاب گردید. بر پایه شواهد صحرایی، سنگ نگاری و آنالیز عنصری به روش های (EDS) و (EPMA)، دو گروه دولومیت شناسایی گردید. دولومیت های اولیه شامل دولومیکرایت ها در اندازه-های بین 4 تا 10 میکرون که بیانگر تشکیل در یک محیط پهنه جزر و مدی می باشند. دولومیت های ثانویه شامل دولومیکرواسپارایت ها بین10 تا 20 میکرون، دولواسپارایت ها در اندازه های بزرگتر از 50 میکرون می باشند که در یک محیط دیاژنزی دفنی کم عمق تا متوسط در اثر تراوش شورابه های کف حوضه ای تبخیر شده به داخل پلتفرم کربناته سازند شهبازان در منطقه مورد مطالعه شکل گرفته اند. مقادیر پایین Fe و مقادیر بالای Sr و Na در دولومیکرایت ها و همچنین تمرکز بالای Fe در دولومیکرواسپارایت ها و دولواسپارایت ها به همراه وجود برخی شواهد مانند اینتراکلاست، تخلخل فنسترال و نبود کانی های تبخیری، نشان دهنده تشکیل این دولومیت ها از مدل جزرومدی، تراوش و سپس دفن کم عمق تا متوسط می باشد. شواهد ژیوشیمیایی نشان داد دولومیت های مورد مطالعه غیر استوکیومتری می باشند که این موضوع را می توان با توجه به سن سازند شهبازان توجیه نمود.

    کلیدواژگان: آنالیز عنصری، دولومیتی شدن، سازند شهبازان، زاگرس، لرستان
  • حمید حسینی مرندی*، مجتبی پاکپرور صفحات 72-88

    ایستگاه کوثر قدیمی ترین سامانه ی پخش سیلاب در ایران، حدود 40سال پیش در دشت گربایگان فسا اجرا شده است. ضخامت لایه ها، بافت، نفوذپذیری، دانسیته کل، رطوبت، هدایت الکتریکی و pH رسوبات این مخروط افکنه مورد بررسی قرار گرفت. هدف این بررسی، معرفی مخروط افکنه های مناسب جهت پخش سیلاب و همچنین دستیابی به چگونگی ویژگی های رسوبی مخروط افکنه در ستون عمودی و مقایسه جانبی لایه های آن بوده است. در نوار اول سامانه در امتداد شرقی - غربی، سه نقطه انتخاب و تا سطح آب زیرزمینی چاه حفر گردید. با توجه به تغییرات مشاهداتی لایه های رسوبی تفکیک و با نمونه برداری، و آزمایش ها، ویژگیهای رسوبی بدست آمد و ستون چینه شناسی هر کدام از چاه ها ترسیم و با روش تطبیق، ویژگی لایه ها در چاه های مختلف دنبال و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تغییراتی در ویژگی های فیزیکی مواد سازنده آبخوان (حداقل تا عمق30 متر از سطح زمین) مشاهده شد. نفوذ ذرات رس همراه سیلاب موجب تشکیل افق های بسیار نازکی با نفوذپذیری ناچیز (حدود 01/0 سانتیمتر بر دقیقه) شده است. رطوبت، افزایش مواد آلی و فعالیت های میکرو و ماکروارگانیکی، هوازدگی شیمیایی کانی ها را تشدید می کنند. در مخروط افکنه نشانه هایی از اثرات منفی نفوذ سیلاب، مثل ایجاد میان لایه های شور و یا تشکیل کانی های خاص دیده نشد. تغذیه مصنوعی مخروط افکنه های مناطق خشک، به شرط عدم وجود آلودگی و یا شوری در آن ها و استفاده از سیلاب با کیفیت مناسب، حداقل در دوره های کوتاه مدت، تاثیر شیمیایی و فیزیکی مخربی بر مواد سازنده آبخوان بر جای نمی گذارد.

    کلیدواژگان: فسا، رسوب، مخروط افکنه، فیزیکی، شیمیایی
  • محمدعلی موسوی زاده*، کوروش رشیدی صفحات 89-112

    گذر کرتاسه به پالیوسن در عمده قسمت های ایران مرکزی به علت عملکرد فاز کوهزایی لارامید به صورت نبود رسوبگذاری است و یا با رخساره تخریبی همراه است. در قسمت جنوبی بلوک یزد تنها رخنمون کوچکی از این رسوبات وجود دارد که به صورت آهک مارنی-ماسه ای فسیل دار رخنمون دارد. به دلیل اهمیت گذر کرتاسه-پالیوسن در ایران مرکزی، در این مطالعه توالی رسوبی بارمین-پالیوسن در بخش جنوبی بلوک یزد (برش چاه ترش) مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه سنگ چینه ای این توالی، وجود رسوبات کربناته و آواری را در این برش چینه شناسی نشان می دهد. آنالیزهای رخساره ای منجر به شناسایی 15 رخساره رسوبی گردید که در چهار زیر محیط پهنه جزرومدی، لاگون، پشته سدی و ابتدای دریای باز تشکیل شده و در مجموع، بر روی یک رمپ کربناته کم عمق ته نشین شده اند. در این توالی رسوبی تعداد 4 سکانس رسوبی رده سوم شناسایی شده که توسط مرزهای نوع اول و دوم از یکدیگر تفکیک می شوند. مرز بین سکانس رسوبی اول و دوم، یکی از طولانی ترین ناپیوستگی های رسوبی (آپتین- مایس تریشتین) مربوط به خردقاره ایران مرکزی را ثبت کرده است. در مقابل گذر بین مایس تریشتین-پالیوسن که در اغلب نواحی ایران مرکزی با ناپیوستگی رسوبی همراه است در این برش به صورت پیوسته و بدون وقفه رسوبگذاری ثبت شده است. این نتایج می تواند در بازسازی شرایط گذشته ایران مرکزی مورد استفاده قرار گرفته و عملکرد گسل های ایران مرکزی در این قسمت را به خوبی مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: چینه نگاری سکانسی، رخساره، پالئوسن، بلوک یزد، چاه ترش
  • حامد مرادی، حسن محسنی*، رضا بهبهانی، مجید معینی نجف آبادی صفحات 113-130

    در پژوهش حاضر خاستگاه ریزگردها در خور و بیابانک مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، 28 نمونه از رسوبات سطحی (ماسه بادی) در منطقه مورد مطالعه، برای بررسی رسوب شناسی و کانی شناسی نمونه برداری انجام گردید. از نظر دانه بندی بیش تر رسوبات در اندازه ماسه بسیار ریز، و چند نمونه در اندازه سیلت و رس بوده که می توانند به وسیله باد و توفان تا مسافت و مدت زمان زیادی حمل گردند. شناخت پدیده های اقلیمی از راهکارهای کاهش خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی می باشد. داده های مربوط به ریزگرد، میزان بارندگی و سرعت و راستای وزش باد مربوط به بازه زمانی 1370 تا 1389 از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید. بررسی ها نشانه چیرگی راستای باد شمال خاوری و باختر به خاور است. کانی های سنگین روشن مانند پیروکسن، بیوتیت، آمفیبول، کانی های سنگین تیره (کانی های اپک) در رسوبات شناسایی گردیدند. با توجه به پراکندگی درصد ذرات زیر 63 میکرون و وضعیت مورفولوژیکی و اقلیمی و راستای وزش بادها، چنین دریافت گردید که بخش باختری منطقه خور و بیابانک، می تواند کانون اصلی تولید ریزگرد در منطقه به شمار آید. شناخت کافی از خاستگاه و زمان بروز آن می تواند در کاهش خسارات زیست بوم ناشی از آن موثر باشد. بدین خاطر، چشمه های تولید و انتشار ریزگردها مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس مطالعات انجام شده، در شمال خاوری اصفهان بیانگر خاستگاه سنگهای آذرین اسیدی حدواسط و افیولیت های منطقه انارک و سنگ های الترامافیک دگرسان شده ی پروتروزوییک تا پالیوزوییک پیشین انارک -خور و نیز مجموعه های افیولیتی رخنمون یافته در راستای گسل هایی مانند نایین دهشیر- بافت و غیره است.

    کلیدواژگان: ریزگرد، رسوب شناسی، خور و بیابانک (استان اصفهان)، پتروگرافی، داده های اقلیم
  • محبوبه رادمهر، علی مقیمی کندلوس*، مژگان صلواتی، سعید حکیمی آسیابر صفحات 131-149

    رودخانه ماشلک در شمال کشور ایران قرار دارد و یکی از مهمترین رودخانه های منتهی به دریای خزر در غرب استان مازندران می باشد. به منظور پایش های زیست محیطی تعداد 25 نمونه از رسوبات بستر این رودخانه برداشت گردید. بر روی نمونه های مذکور آنالیز ICP-MS انجام گرفت. بررسی غلظت فلزات سنگین نشان داد که بیشترین غلظت فلزات سنگین به ترتیب متعلق به وانادیوم،کروم، روی، نیکل، مس، سرب، کبالت و مولیبدن می باشد. بر اساس استانداردهای کیفیت رسوب (SQGS)، رسوبات ماشلک نسبت به فلز کروم و نیکل دارای آلودگی می باشند. شاخص غنی شدگی دو فلز کروم و نیکل نشان دهنده آلودگی متوسط و سایر فلزات نشان دهنده آلودگی کم می باشد. بر مبنای شاخص زمین انباشت تنها فلز کروم آلودگی کم تا متوسط را نشان می دهد. بررسی ریسک اکولوژیک فلزات سنگین در نهشته های رودخانه ماشلک حاکی از عدم آلودگی این نهشته ها دارد و نشان دهنده ریسک اکولوژیک کم منطقه مورد مطالعه می باشد. نتایج آزمون تحلیل مولفه اصلی (PCA) ، منجر به شناسایی 2 فاکتور اصلی گردید. فاکتور اصلی شامل فلزات کبالت، آلومینیوم، وانادیوم، مس، نیکل، روی و کروم که دارای دو منشا زمین زاد و انسان زاد به صورت همزمان می باشند و فاکتور دوم منشا زمین زاد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، رودخانه ماشلک، شاخص غنی شدگی، خطر اکولوژیکی
  • محمود شرفی*، پیمان محمدی، امیرحسین عنایتی بیدگلی، محمدرضا میرزایی، فرزین فرزانه صفحات 150-168

    مطالعات پتروگرافی و ژیوشیمی ماسه سنگ های سازند اجاق قشلاق (ایوسن بالایی-الیگوسن زیرین) به منظور ارزیابی شرایط تکتونیکی، آب و هوا، درجه هوازدگی و نوع سنگ مادر انجام گرفته است. ترکیب ماسه سنگ های سازند اجاق قشلاق عمدتا لیت آرنایت و لیت آرنایت فلدسپات دار و به میزان اندک آرکوز و گری وکی است. به طور کلی ماسه سنگ ها بلوغ بافتی و ترکیبی پایینی دارند بطوریکه خرده های آتشفشانی، فلدسپات های پلاژیوکلاز و پتاسیم دار اجزای اصلی تشکیل دهنده هستند و ذرات تشکیل دهنده جورشدگی و گردشدگی ضعیفی را نشان می دهند. نمودارهای ژیوشیمیایی شامل دیاگرام توابع تفکیکی و TiO2 در برابر Al2O3 و TiO2 در برابر Zr، عناصر فرعی La/Th در برابر Hf و Zr/Sc و Th/Sc نشان دهنده سنگ مادر بازیک تا حدواسط (و تا اندازه ای اسیدی) برای ماسه سنگ های سازند اجاق قشلاق در ناحیه مورد مطالعه است. محاسبه فاکتور هوازدگی شیمیایی در کنار ترسیم نمودارهای SiO2 در برابر Al2O3+K2O+Na2O و Al2O3- CaO+Na2O+K2O بیانگر وجود شرایط آب و هوایی نیمه خشک، درجه هوازدگی پایین و میزان اندک حمل و نقل برای رسوبات سازند اجاق قشلاق است که موجب حفظ شدگی کانی های ناپایدار مانند کانی های فرومنیزیم و پلاژیوکلاز شده است. موقعیت تکتونیکی برای ماسه سنگ های سازند اجاق قشلاق بر اساس نسبت Al2O3/SiO2 به Fe2O3+MgO، K2O/Na2O به SiO2، La-Th-Sc و نسبت عناصر فرعی Th/Sc و La/Th، جزایر قوسی تعیین شده است. نتایج بدست آمده در این مطالعه جهت بازسازی شرایط جغرافیای دیرینه و تاریخچه تکامل تکتونیکی-رسوبی حوضه مغان مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: مغان، اجاق قشلاق، ژئوشیمی، خاستگاه، جایگاه تکتونیکی
  • محمد ملاح، محمدعلی صالحی*، مهدی جعفرزاده، زهرا مزروعی سبدانی صفحات 169-185

    توالی مورد مطالعه شامل بخش پایینی سازند آخوره (ایوسن میانی) در شمال نایین واقع در زون ایران مرکزی می باشد. این سازند به صورت نهشته های آواری و با ضخامت زیاد در طی فاز کوهزایی لارامید و فرسایش بلندی های حاصل از چین خوردگی و همزمان با فعالیت های آتشفشانی بعد از ایوسن تشکیل شده است. این توالی شامل 505 متر ماسه سنگ، کنگلومرا و سیلستون بوده که به 10 واحد چینه شناسی تفکیک شده است. در توالی مورد مطالعه رخساره های آواری شناسایی شده شامل سه دسته اصلی درشت، متوسط و ریزدانه و همچنین رخساره ی خاک دیرینه P می باشد.. رخساره درشت دانه شامل Gcm، Gh، Gp، Gci، Gmm و Gmg می باشد. رخساره دانه متوسط شامل Sh و Sm بوده و رخساره ی دانه ریز شامل Fl، Fsmو Fm می باشد. رخساره های شناسایی شده در توالی مورد مطالعه به چهار مجموعه رخساره آواری گروه بندی شده اند. همچنین عناصر ساختاری GB، SG، SB و OF شناسایی گردیده است. این عناصر ساختاری مربوط به یک محیط قاره ای از نوع رودخانه بریده بریده است. وجود محیط قاره ای در بخش پایینی سازند مذکور با مطالعات جغرافیای دیرینه هم خوانی دارد. مطالعه این توالی رسوبی علاوه بر این که برای اولین بار محیط رسوبی آن مورد بررسی قرار می گیرد، نتایج بدست آمده نیز اطلاعات مهمی را در رابطه با تکامل ژیودینامیکی ایران مرکزی در طول ایوسن میانی ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: رخساره های آواری، محیط رسوبی، ائوسن میانی، سازند آخوره، نایین
  • مهرداد شاه کرم، محسن آل علی*، وحید توکلی، زهرا ملکی صفحات 186-202

    سازند های دالان وکنگان به سن پرمین پسین-تریاس پیشین یکی از مهم ترین مخازن هیدروکربوری در خلیج فارس محسوب می شوند. هدف از این پژوهش تحلیل ریزرخساره های رسوبی، ارایه مدل رسوبی و بررسی چینه نگاری سکانسی بخش بالایی سازند دالان و سازند کنگان در میادین نفتی بخش های مرکزی و شرقی خلیج فارس بوده است. در توالی های رسوبی چاه های مذکور، با استفاده از مطالعه پتروگرافی3651 مقطع نازک میکروسکپی، پانزده ریزرخساره کربناته مربوط به زیرمحیط های پهنه کشندی، لاگون، پشته های سدی و دریای باز شناسایی شد. تحلیل ریزرخساره های رسوبی، تغییرات جانبی و عمودی آن ها، مقایسه با پرتو گاما و تطابق با محیط های رسوبی دیرینه و عهد حاضر، مدل رسوبی رمپ کربناته با شیب ملایم را برای این توالی های رسوبی پیشنهاد می دهد. مقایسه درصد فراوانی رخساره های میکروسکپی در میادین مورد مطالعه، بیانگر ته نشست ریزرخساره های چاه میدان بخش مرکزی خلیج فارس در حوضه ی رسوبی کم عمق تر نسبت به چاه های میادین شرقی است و جهت شیب دیرینه ی حوضه ی رسوبی را به سمت شمال شرق عمیق تر نشان می دهد. تعداد پنج سکانس رسوبی رده سوم برای سازند های مذکور با استفاده از مدل پیشرونده-پسرونده ارایه شده است. سکانس های UDS1,UDS2,UDS3 برای بخش بالایی سازند دالان و سکانس های KGS1,KGS2 برای سازند کنگان در نظر گرفته شده است. سکانس های مذکور شامل دسته های رسوبی TST و HST هستند و سطوح چینه ای مرز سکانسی و سطح حداکثر غرقابی در آن ها مشخص شده است. مرزهای سکانسی بر اساس توالی های رسوبی و ریزرخساره هایی که بیانگر افت سطح نسبی آب دریا هستند مشخص شده اند و سطح حداکثر غرقابی با توجه به عمیق ترین ریزرخساره گسترش یافته در هر سکانس تعیین شده است. تطابق سکانس های معرفی شده در چاه های مورد مطالعه بیانگر تشکیل الگوی رسوبی کم عمق شونده به سمت بالا بوده است.

    کلیدواژگان: سازند دالان، سازند کنگان، ریزرخساره، رمپ کربناته و چینه نگاری سکانسی
  • حمزه سعیدیان*، حمیدرضا مرادی صفحات 203-212

    نوع استفاده از اراضی یکی از مهمترین روش های جلوگیری از فرسایش خاک است. تغییرات کاربری اراضی به دلیل توسعه در حوزه های آبخیز امری اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش به منظور تعیین اثر متقابل کاربری اراضی، شدت بارش و فرسایش در نهشته های سازند های آغاجاری و گچساران، بخشی از حوزه های آبخیز مرغا و کوه گچ شهرستان ایذه با مساحت 1609 و 1202 هکتار انتخاب گردید. نمونه برداری میزان رواناب، رسوب و میزان نفوذپذیری و شروع آستانه رواناب و فرسایش در هر دو سازند در 13 نقطه و با سه بار تکرار در سه کاربری مرتع و کشاورزی و مسکونی سازندهای آغاجاری و گچساران در شدت های مختلف بارش 75/0 و 1 و 25/1 میلی متر در دقیقه با استفاده از دستگاه باران ساز کامفورست انجام شد. نتایج نشان داد که به طور کلی، در هر دو سازند میزان اثر متقابل کاربری های مختلف و شدت بارش وجود تفاوت معنی داری را در میزان رواناب، رسوب و میزان نفوذپذیری و شروع رواناب و فرسایش نشان می دهند. به طور کلی در سازندهای آغاجاری و گچساران اثر متقابل کاربری اراضی و شدت بارش در همه مولفه های فرسایش در هشت مورد و کاربری اراضی در دو مورد و شدت بارش در سه مورد دارای اثر معنی داری می باشند. بنابراین به طور کلی همه مولفه های فرسایش بیشترین تاثیر پذیری را از اثر متقابل کاربری اراضی و شدت بارش می پذیرند و کمترین تاثیر پذیری را هم مولفه های مختلف فرسایش از کاربری اراضی می پذیرند.

    کلیدواژگان: شدت بارش، سازند گچساران، کاربری راضی، سازند آغاجاری
  • میلاد ایمانی سقین سرا، ئارام بایت گل*، مهدی دارائی، میثم عیسی نژاد کچوی غلیا، افشین زهدی، جواد ربانی صفحات 213-231

    بر اساس آنالیز رخساره ای و داده های رسوب شناسی صحرایی و ادغام آن با محاسبات آماری ، 5 میکروفاسیس (MF) و 2 رخساره سنگی (LF) در نهشته های سازند سازند سرگلو (ژوراسیک میانی) در زیر پهنه لرستان شناسایی شده است. توالی رخساره ای شناسایی شده دلالت بر محیط رسوبی اینتراشلفی و بخش عمیق کف حوضه متشکل از کمربندهای رخساره ای حوضه/ شلف خارجی، شیب و شلف میانی است که به صورت دوره ای با جریانات طوفانی و توربیدایتی همراه بوده است. توالی رخساره ای رسوبی شناسایی شده نشان می دهد که در میان عوامل اصلی کنترل کننده رخساره ای، دو عامل میزان اکسیژن و جریانات داخل حوضه ای مهمترین عوامل تاثیر گذار بر روی نهشته های سازند سرگلو می باشند. مطالعه آماری بر روی توزیع آماری فراوانی اندازه و کج شدگی مرتبط با ریزرخساره های حاوی پوزیدونیا بخصوص ریزرخساره وکستون- پکستون دارای پوزیدونیا (MF-G) حاکی از شکل گیری سازند سرگلو در کمربندهای رخساره ای کم انرژی و عمیق (حوضه/ شلف خارجی)، پرانرژی و کم عمق شیب حوضه و شلف میانی می باشد. رخداد گسترده توالی های حاوی گونه های پوزیدونیا به میزان تامین مواد مغذی و نرخ تامین اکسیژن توسط جریانات دریایی مرتبط شده است. الگوی توزیع فراوانی پوزیدونیا در ریزرخساره وکستون - پکستون دارای پوزیدونیا منجر به تجزیه این ریزرخساره به چهار نوع زیررخساره (MF-G1, MF-G2, MF-G3, MF-G4) شده است که هریک از آن ها نشان دهنده الگویی از کج شدگی های آماری ازلحاظ فراوانی اندازه پوزیدونیا و تغییر در جایگاه کمربندهای رخساره ای است. در این خصوص، کج شدگی چپگرد بیانگر شیب حوضه، کج شدگی راستگرد بیانگر شلف میانی، و کج شدگی بایمدال بیانگر حوضه/ شلف خارجی است.

    کلیدواژگان: سازند سرگلو، ژوراسیک میانی، حوضه اینتراشلفی، پوزیدونیا
  • لیلا فضلی، کتایون رضایی پرتو* صفحات 232-246

    سازند آسماری به سن الیگومیوسن، یکی از سازندهای مخزنی مهم در حوضه زاگرس است. این سازند در جنوب غرب ایران از سنگ های کربناته تشکیل شده و در برخی مناطق شامل ماسه سنگ و سنگ های تبخیری است . در این مطالعه یک چاه از میدان قلعه نار از نظر رخساره ، محیط رسوبی و فرآیندهای دیاژنزی مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه مقاطع نازک سازند آسماری در چاه مورد مطالعه نشان می دهد که سازند مذکور از تناوبی از سنگ های دولومیتی و آهکی تشکیل شده است. با توجه به بررسی های پتروگرافی در نهشته های سازند آسماری 3 مجموعه رخساره A، B و C متشکل از 10 زیررخساره کربناته شناسایی شده که در زیرمحیط های پهنه جزرومدی (بالای جزرومدی و بین جزرومدی)، لاگون و پشته های ماسه ای ااییدی نهشته شده اند. بر اساس ویژگی هایی چون فقدان رخساره های ریفی، فراوانی رخساره های االیتی و گسترش پهنه های جزرومدی می توان نتیجه گرفت که این رخساره ها دریک رمپ کربناته هم شیب نهشته شده اند. بر اساس مطالعات رسوب شناسی فرآیندهای دیاژنزی مختلفی بر روی این نهشته ها تاثیر گذاشته اند که از میان آن ها می توان به سیمانی شدن، انیدریتی شدن، نیومورفیسم، میکریتی شدن، آشفتگی زیستی، انحلال، فشردگی و دولومیتی شدن اشاره نمود. این مطالعه منجر به تفکیک سه محیط دیاژنزی دریایی، متیوریکی و دفنی در این سازند شده است که فرایندهای انحلال، دولومیتی شدن تاثیر مثبتی بر تخلخل و ایجاد کیفیت مخزنی داشته و سیمانی شدن (سیمان های هم بعد و دروزی) ، فشردگی و انیدریتی شدن تاثیر منفی بر آن داشته اند.

    کلیدواژگان: سازند آسماری، میدان قلعه نار، رخساره، رمپ کربناته، دولومیتی شدن
  • محمد صفایی، اسدالله محبوبی*، سروش مدبری، سید رضا موسوی حرمی صفحات 247-259

    سنگ های کربناتی کرتاسه زیرین (سازند های تفت و آبکوه) در جنوب یزد میزبان کانسارهای سرب، روی و باریت هستند. فرایندهای دیاژنزی بعد از رسوبگذاری در این کربنات ها عامل تشکیل این کانسارها شده اند. عمده فرایندهای اصلی دیاژنزی تاثیرگذار بر این رسوبات شامل فشردگی، برشی شدن، نیومورفیسم، سیمانی شدن، انحلال، دولومیتی شدن و جانشینی است. فرایندهای دولومیتی شدن و جانشینی باعث تشکیل کانسار سرب، روی و باریت شده اند. سیالات گرمابی از طریق مجاری حاصل از گسل های فعال و نرمال، شرایط تشکیل این کانسار ها را در سنگ های کربناتی ناحیه فراهم نموده است. تشکیل کانسار طی دو مرحله مزوژنز و تلوژنز روی داده است. در مرحله مزوژنز و در شرایط دفنی ابتدا دولومیت و پس از ورود سیالات هیدروترمالی و تامین عناصر لازم، در اثر جانشینی کانسارهای سولفیدی تشکیل شده است. در مرحله تلوژنز، بخشی از کانسارهای سولفیدی تشکیل شده مجددا تحت تاثیر سیالات متیوریک قرار گرفته و منجر به تشکیل کانسارهای اکسیدی شده است.

    کلیدواژگان: کربنات های کرتاسه زیرین، معدن مهدی آباد، فرایندهای دیاژنزی، دولومیتی شدن، کانه زائی سرب و روی
|
  • A. Zarvani, M. H. Adabi, A. Dehyadegari, A. H. Ghodrati * Pages 1-12

    The Pabdeh Formation as a source rock, with reservoir potential is located between Asmari and Bangestan reservoirs, is of great importance. In this study, the Pabdeh Formation (Paleocene-Oligocene age) was studied to determine the sedimentary and organic geochemical characteristics in the Mongasht anticline section, northwest of Izeh zone with a thickness of 797.2 m. To perform sedimentary geochemical studies, 40 micritic samples were selected for powder preparation and analyzed by Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS). 26 samples were also selected for organic geochemical studies and were examined by Rock Eval 6. The results of sedimentary geochemical analysis and plotting data in related graphs such as strontium to sodium ratio show that the samples of the Pabdeh Formation in this section have originaly aragonite mineralogy. Based on the strontium/calcium ratio as well as the strontium/manganese ratio, this formation was affected by an open to a closed diagenetic system, which is due to the changes in the water-to-rock interaction. The Rock Eval 6 data indicate that the analyzed samples have no hydrocarbon generation potential, while the changes in these data at the lower and upper boundaries of the Pabdeh Formation and the Paleocene / Eocene boundary are well identifiable and can be used as sedimentary environment markers.

    Keywords: Pabdeh Formation, Geochemistry, Rock Eval, Source rock
  • Elmira Abaspour, Hamzeh Mehrabi *, Hossain Rahimpour-Bonab, Akbar Zamannejad Pages 13-34

    The Ilam Formation is one of the important reservoir units in the Zagros area. Integrated sedimentological and petrophysical studies have been used to evaluate its depositional and diagenetic history, sequence stratigraphy and, finally, reservoir quality in an oilfield in the Lurestan area. Facies analysis has resulted in the recognition of 4 microfacies including pelagic mudstone/marl, planktonic foraminifera mudstone/wackestone, microbioclast wackestone to packstone, and oligosteginids planktonic foraminifera wackestone/packstone. Petrophysical logs of two wells A and B (Neutron, Sonic, Gamma-ray, and Resistivity( are used to define lithology, porosity and water saturation in the Ilam Fm. Clean to argillaceous limestone was the main lithology of the Ilam Fm. in studied wells. The formation has microscopic pores (up to 15%) as dominant pore types. Based on the MRGC method, 5 electrofacies have been defined and correlated with core-based microfacies. Finally, six integrated reservoir zones have been differentiated and correlated in a sequence stratigraphic framework.

    Keywords: Ilam Formation, Reservoir quality, Electrofacies, Reservoir zone, Lorestan
  • Marjan Yaghoubi, Adel Najafzadeh, Afshin Zohdi *, Rahim Mahari, Fazel Khaleghi Pages 35-53

    Early to Middle Triassic carbonate sequences of Elika formation in Zal Section (South of Julfa, NW Iran), consist of two different lithology: limestone and dolomite. The thickness of this formation is about 377 m and contains nine different units. The two upper units (8 and 9) are mainly dolomites with thickness of 78 m. The transition between limestone and thick-bedded dolomite in this formation is gradual with the presence of medium-bedded dolomitic limestone lithology. Petrographic results and geochemical analysis clearly show that these dolomites are mainly type I (dolomicrite). Dolomite crystals formed in shallow burial environment (reduction conditions), which affected by marine fluids with little chemical change during dolomitization. The result of XRD analysis in different types of dolomites shows that most of the dolomites of the Elika formation are so close to stoichiometric state and the amount of Mol/Percent of MgCO3 in these dolomites are between 46.7 to 50.4. The Elika dolomites deposited in shallow marine environments (supratidal to intertidal) with high rate of evaporation and salinity, which led to form very fine dolomite along with some silt-sized quartz. The presence of ooid, primary sedimentary structures such as lamination, along with low amount of Fe and Mn and high amount of Na and Sr prove mentioned sedimentation situation. High amount of Na in these dolomites possibly indicate the presence of clay minerals, which identified by SEM and XRD studies.

    Keywords: Elika Formation, Triassic, Stoichiometry, Shallow burial, Julfa
  • Kobra Mirbeik Sabzevari *, Mostafa Sedaghatnia Pages 54-71

    Shahbazan Formation with Eocene age is widely developed in Lorestan basin. In the study section, this formation with a thickness of 62 meters is located on the Kashkan Formation and is discontinuously below the Asmari Formation. The lithology of Shahbazan Formation in the study area includes dolomitic carbonate rocks. In order to study micro-facies, 60 samples of this section were collected and 20 samples were selected for elemental analysis. Based on field observations, lithographic and geochemical evidences based on elemental analysis by (EPMA) and (EDS) methods, two groups of dolomite were identified. Primary dolomites include dolomicrites in size between 4 to 10 microns that represent the formation of a tidal zone environment. Secondary dolomites include dolomicrosparite in size between 10 to 20 microns, dolosparites larger than 50 microns that is formed in a shallow to medium burial diagenesis environment due to the seepage of evaporated basin floor brines in to the carbonate platform on Shahbazan Formation in the study area. Low values of Fe versus high values of Sr and Na in dolomicrites, and high concentration of Fe in dolomicrosparite and dolosparite with some evidence such as intraclast, fenestral prosity and lack of evaporative minerals, indicate that these dolomites have been formed from the tidal model, seepage and then shallow to moderate burial. Geochemical evidence showed that the studied dolomites are non- stoichiometric, which can be explained the age of Shahbazan Formation.

    Keywords: Elemental Analysis, Dolomitization, Shahbazan Formation, Zagros, Lorestan
  • Hamid Hosseinimarandi * Pages 72-88

    Kowsar station was implemented about 35 years ago in the Gareh Baygon plain of Fasa in Iran. Alluvial fan layer thickness, texture, permeability, total density, moisture, electrical conductivity and pH of sediments were investigated. The purpose of this study was to introduce suitable alluvial fans for floodwater spreading system and also to obtain the sedimentary properties of alluvial fans in the vertical column and a lateral comparison of its layers. After sampling, and experiments, the characteristics of the sedimentary layers of the three wells drilled in the alluvial fan were compared by the correlation method.The artificial recharge of the aquifer have changed the properties of the aquifer material in the depths.The infiltration clay has led to the formation of thin layers with a slight permeability (about 0.01 cm/m). The bulk density of sediments increased, their salinity increased and their acidity decreased, the calcium and magnesium cations increased and the moisture content of aquifer sediments increased significantly. Humidity, organic matter, micro and macro organic activity intensify the chemical weathering of sediment minerals.Generally, there are positive changes and there was no evidence of adverse effects of flood infiltration, such as the formation of saline interbeds or the formation of specific minerals. In arid regions, artificial recharge can not have a destructive effect on aquifers sediments. Provided that they are run in places without any special geological and sedimentary problems.

    Keywords: Fasa, Sediment, Alluvial fan, Physical, Chemical
  • Seyed MohammadAli Moosavizadeh *, Koorosh Rashidi Pages 89-112

    Transitional boundary of Cretaceous to Paleocene known as a hiatus due to laramid orogenic activities and is associated with detrital facies. There is an outcrop in the south part of the Yazd block which show continuity of sedimentation at the boundary of Maastrichtian to Paleocene. As a result of the importance of this boundary in Central Iran, the sedimentary sequence of Barremian-Paleocene was studied in the Yazd block, the Chahtorsh Section. Lithostratigraphic studied released the presence of carbonate and detrital sediments in this stratigraphic section. Facies analysis led to recognition of 15 sedimentary facies which deposited on a shallow carbonate ramp in four subenvironments, tidal flat, lagoon, shoal and shallow part of open marine. According to the four type 1 and 2 sequence boundary, four sedimentary sequences was divided in this section. The boundary between fist and second sequences recorded on of the longest discontinuity (Aptian- Maastrichtian) in Central Iran Semi continent while the Maastrichtian to Paleocene boundary, that is discontinue in most parts of Central Iran, is a continue boundary in this section. These results can be used in the paleoenvironmental reconstruction of Central Iran Semicontinent.

    Keywords: Sequence Stratigraphy, facies, Paleocene, Yazd block, Chahtorsh
  • Hamed Moradi, Hassan Mohseni *, Reza Behbahani, Majid Moeini Najaf Abadi Pages 113-130

    Possible sources of the dusts in the Khour and Biabanak were been investigated. For these purposes, 28 surface samples from this area were collected for sedimentology and mineralogy studies. Most of the surficial sediments of the area are fine sand, a few samples with silt and clay size; which are susceptible to wind erosion. Furthermore, climatology could facilitate a better understanding of natural hazards such as dust events. Climatic data for a period of 20 years (1991-2010) including rainfall, dust events, wind speed and directions obtained from Meteorological Organization of Iran were analyzed. Major wind directions are W and NE. Heavy minerals including pyroxene, biotite, amphibole, as well as some opaque minerals are recognized in these sediments, among which the pyroxene is more frequent than the others (1-1.2% av. in whole samples and up to 5-10% in heavy mineral fraction). Most of the pyroxene is augite. According to climatic conditions, overwhelming fine grain sediment particle size (less than 63 µ) of the area and predominant wind direction, the dusts might originate from west of the Khour and Biabanak. Detailed knowledge of dust provenance could aim to eliminate its environmental impacts. Hence, possible sources of dusts were examined. Majority of the sediment cover in the NE of Isfahan provenance are originated from acidic, intermediate and ultramafic rocks exposed in the Anarak area; altered ultramafic rocks of Proterozoic to early Palaeozoic in the Anarak-Khour; as well as ophiolites exposed along major faults such as Naein-Dehshir-Baft.

    Keywords: Sedimentology, Dust, Khour, Biabanak area (Isfahan province), Petrography, heavy minerals, Climate
  • Mahboubeh Radmehr, Ali Moghimi Kandelous *, Mozhgan Salavati, Saeid Hakimi Asiabar Pages 131-149

    Mashalak River is located in the north of Iran and is one of the most important rivers leading to the Caspian Sea west of the Mazandaran province. To conduct environmental monitoring, 25 samples of sediments were collected from the Mashalak riverbed. The samples were analyzed by ICP-MS. A review of heavy metal concentrations suggested that the highest concentrations of heavy metals pertained to Vanadium, Chromium, Zinc, Nickel, Copper, Lead, Cobalt, and Molybdenum, respectively. According to Sediment Quality Guidelines (SQGS), Mashalak sediments are more likely to be contaminated with Chromium and Nickel. The enrichment index shows that Chromium and Nickel produce moderate pollution while other metals have low pollution. Using the Geo-Accumulation Index, only Chromium shows low to moderate pollution. Examining the ecological risk of heavy metals in the Mashalak River deposits suggests these deposits are not contaminated, indicating that the ecological risk of the area under study is low. The Principal Component Analysis (PCA) test results helped identify two main factors. The main factor includes such metals as Cobalt, Aluminum, Vanadium, Copper, Nickel, Zinc, and Chromium, which have both lithogenic and anthropogenic origins simultaneously, as the secondary factor includes the former.

    Keywords: pollution, Heavy metals, Mashalak River, Enrichment index, Ecological risk
  • Mahmoud Sharafi *, Peiman Mohammadi, Amirhossein Enayati-Bidgoli, M. R. Mirzaee, Farzin Farzaneh Pages 150-168

    Petrography and geochemistry analysis of the sandstones of the Ojaggheshlagh Formation (Late Eocene-Early Oligocene) of the Moghan Basin, was carried out to evaluate their tectonic setting, climate, weathering degree, and parent rock. Sandstones include litharenite and feldspathic litharenite and minor arkose and greywacke. In a general view, sandstones are immature, characterized by the poorly sorted and poorly rounded grains including volcanic fragments and feldspars and minor heavy minerals, mica, monocrystalline quartz and clay minerals. Geochemical diagrams including discriminate function, TiO2 vs. Al2O3, TiO2 vs. Zr, as well as trace elements diagrams/data as La/Th vs. Hf, Zr/Sc and Th/Sc indicate a predominantly basic to intermediate (and minor acidic) volcanic parent rocks for the Ojaggheshlagh sandstones. Low chemical index of alteration plus SiO2 vs. Al2O3+K2O+Na2O and Al2O3-CaO+Na2O-K2O diagrams emphasis sub-arid climate and short transportation distance of the Ojaggheshlagh sandstones from the source area, which led to the preservation of the unstable minerals and poor compositional and textural maturity of the Ojaggheshlagh sandstones of the Moghan Basin. Al2O3/SiO2 vs. Fe2O3+MgO, K2O/Na2O vs. SiO2 and La-Th-Sc diagrams and La/Th and Th/Sc content reveal an island arc tectonic setting The archived results of the paper are useful for the paleogeographical and tectono-sedimentary reconstruction of the Moghan Basin.

    Keywords: Moghan, Ojaggheshlagh, Geochemistry, provinance, tectonic setting
  • Mohammad Mallah, MohamadAli Salehi *, Mahdi Jafarzadeh, Zahra Mazroei Sebdani Pages 169-185

    In this study, the lowermost part of Akhore Formation with Middle Eocene age at the Shurab section, in the north Naein, east Isfahan has been studied. In this research, a stratigraphic section with 505 meters thickness is measured and ten lithostratigraphic units differentiated and composed of a thin basal conglomerate followed by the alternation of mostly purple sandstones and shales.This succession covered the Naein Ophiolite Complex,. Lithofacies analysis led to the identification of six coarse-grained facies (Gcm, Gp, Gh, Gci, Gmg, Gmm), two medium-grained (Sm, Sh) and three fine-grained (Fl, Fm, Fsm) as well as pedogenic fearute (P). Lithofacies studies led to identification of five facies associations which have been deposited in the sub environments of Sediment Gravity flow (SG), Sandy-bedform (SB), Floodplain (OF), Gravel-bar (GB), Foreset macroforms (FM) for braided river. The study of this succession provides us with important information on the geodynamic evolution of central Iran during the Middle Eocene.

    Keywords: facies, Depositional environment, Middle Eocene, Akhore Formation, Naein
  • Mehrdad Shahkaram, Mohsen Aleali *, Vahid Tavakoli, Zahra Maleki Pages 186-202

    The upper Permian–Lower Triassic Dalan and Kangan formations comprise two of the most important hydrocarbon reservoirs in the Persian Gulf. The goal of this study is to analyze sedimentary microfacies and establishing a conceptual depositional model and the sequence stratigraphy framework of the upper Dalan and the Kangan formations in central and eastern oil fields Persian Gulf. According to petrographical studies carried out on 3651 thin sections, fifteen carbonate microfacies associated with tidal flat, lagoon, shoals and open marine depositional settings were identified. Microfacies analysis and their vertical and lateral changes, gamma-ray response as well as comparison with the ancient and modern analogues suggest a gentle carbonate ramp as the depositional model for the studied successions. Comparison of the microfacies abundances in the studied oil fields revealed dominance of the shallower depositional setting in the central field studied well compared to those of the eastern oil fields which indicates a northeast-ward deepening paleo-dip of the sedimentary basin. Five third-order depositional sequences were established; three sequences labeled here as USD1, USD2 and USD3 in the upper Dalan Formation and two sequences in the Kangan Formation namely KGS1 and KSG2. The sequences comprise TST and HST system tracts, separated by sequence boundaries and maximum flooding surfaces. While the sequence boundaries were identified based on the sedimentary successions or microfacies indicative of relative sea level fall, the maximum flooding surfaces were recognized based on occurrence of deepest microfacies in the sequences. Correlation of the established sequences in the studied wells represents an overall shallowing upward depositional pattern.

    Keywords: Dalan Formation, Kangan formation, microfacies, Carbonate ramp, Sequence Stratigraphy
  • Hamzeh Saeediyan *, HamidReza Moradi Pages 203-212

    Land use is one of the most important methods to prevent soil erosion. Land use changes are inevitable due to development in watersheds. In this study, in order to determine the interaction effect of land use, rainfall intensity and erosion in deposits of Aghajari and Gachsaran formations, a part of Margha and Kuhe Gach watersheds of Izeh city with an area of 1609 and 1202 hectares were selected. A sampling of runoff, sediment, infiltration, and runoff and erosion threshold in both formations was carried out at 13 points with three replicates in range, agriculture and residential land uses of Aghajari and Gachsaran formations at rainfall intensities of 0.75, 1, and 1.25 mm/min using Kamphorst rainfall simulator. The results showed that in both formations, the interaction effect of different land use and rainfall intensity has significant effects on runoff, sediment, and infiltration and runoff and erosion threshold. In general, in Aghajari and Gachsaran formations, the interaction effect of land use and rainfall intensity in all erosion components in eight cases and land use in two cases and rainfall intensity in three cases have significant effect. Therefore, the interaction effect of land use and rainfall intensity has the most effective in erosion components and also land use has the least effect on erosion components.

    Keywords: Rainfall intensity, Gachsaran formation, Land use, Aghajari Formation
  • Milad Imani Seginsara, Aram Bayet-Goll *, Mehdi Daraei, Meysam Esanejad Kachavi Olia, Afshin Zohdi, Javad Rabbani Pages 213-231

    According to facies analysis and sedimentological data integrated with statistical analysis, five microfacies (MF) and two lithofacies (LF) are identified in the Sargelu Formation (Middle Jurassic), exposed in the Lurestan sub-basin. The facies associations indicate the presence of three sunenvironments including the basin / shelf, slope and middle shelf facies belts with pelagic/hemipelagic sedimentation, periodically influenced by depositions of turbidites and tempestites. The sequence of identified sedimentary facies shows that among the main factors controlling the facies character, two factors of oxygen content and intra-basinal flows are the most important ones affecting the deposits of the Sargelu Formation. Statistical investigation on the distribution of size and skewness of Posidonia-containing microfacies, especially Posidonia Wackestone – Packstone (MF-G) also confirms that the Sargelu Formation deposited in a low-energy basin–outer shelf setting and high energy slope and middle shelf facies belts. The widespread occurrence of intervals containing Posidonia species was linked to nutrient supply and oxygen supply by marine currents. Differences in the Posidonia distribution pattern in the Wackestone – Packstone microfacies (MF-G) led to the decomposition of this microfacies into four subfacies (MF-G1, MF-G2, MF-G3, MF-G4), which differ in the patterns of statistical skewness and the position of sub-facies along the depositional profile. In this regard, the left-skewed distribution points toward the slope, whereas the right-skewed distribution points to the middle shelf, and the bimodal-skewed distribution indicates the outer basin/shelf subenvironment.

    Keywords: Sargelu Formation, Middle Jurassic, Intra-shelf basin, Posidonia
  • L. Fazli, K. Rezaeeparto * Pages 232-246

    The Olig-Miocene Asmari Formation is one of the most important reservoir rocks in Zagros basin and composed of carboantes rocks and locally sandstone and evaporates in southwest Iran. In this research, microfacies, depositonal environemt and diagenetic processes of this formation in a well in Qaleh Nar field have been investigated. Thin section studies indicates that this formation mainly consist of dolomite and limestone. Based on petrographic analysis 3 facies association have been identied in the studied interval namely A, B and C which includes 10 microfacies. The microfacies are attributed to tidal flat (upper intertidal and intertidal), lagoon and shoal. The lack of great barrier reefal microfacies, abundant oolithic microfacies and wide distribution of tidal flat indictes that the Asmari Formation was deposited in a carbonate homoclinal ramp. Sedimentological studies indicate that different diagenetic processes have been affected on the studied interval including cementation, anhyiritzaiton, neomorphism, micritization, bioturbation, dissolution, compaction and dolomitization. These processed have been occurred in three diagenetic environments including marine, meteoric and burial. Among all, dolomtiztion, dissolution and fractureing have positive effects on porosity and enchance reservoir quality, with cementation and anhyritzation have negative effect on it.

    Keywords: Asmari Formation, Qahleh Nar Field, facies, carbonate ramp, dolomitizaion
  • M. Safaei, A. Mahboubi *, S. Modabberi, S. R. Moussavi-Harami Pages 247-259

    Lower Cretaceous carbonate rocks (Taft and Abkouh formations) in the south of Yazd host lead, zinc and barite ore deposits. Diagenetic processes after deposition in these carbonates have caused the formation of these deposits. The main diagenetic processes affecting these sediments include compaction, brecciation, neomorphism, cementation, dissolution, dolomitization and replacement. The dolomitization and replacement process has led to the formation of lead, zinc and barite ore deposits. Hydrothermal fluids through the active and normal faults have provided the conditions for the formation of these deposits in the carbonate rocks of this area. The formation of the ore deposit occurred during two stages of mesogenesis and telogenesis. In the mesogenesis stage and in the burial conditions, first dolomite is formed and after the entry of hydrothermal fluids and supply of necessary elements, the replacement has created sulfide minerals. During the telogenesis stage, some parts of the formed sulfide deposits are re-exposed to meteoric fluids, leading to the formation of oxide ore deposits.

    Keywords: Lower Cretaceous carbonates, Mehdiabad mine, Diagenetic processes, Dolomitization, Lead, Zinc mineralization